Plages du av svetting(hyperhidrose)?

Vår spesialist på hyperhidrose hjelper deg å få bukt med problemet.

Våre behandlingsområder

Hva skyldes overdreven svetting?

Overdreven svetting, på fagspråket kalt hyperhidrose, skyldes overaktiv nervestimulering av svettekjertlene i det området hvor det er overdreven svetting.
Svettekjertlene er ellers helt normale i funksjon og antall.

Årsaken til hyperhidrose er delvis kjent. Kroppstemperaturen reguleres fra hjernen gjennom svetting, men personer som lider av hyperhidrose kan ha økt svetteproduksjon uavhengig av aktivitetsnivå og temperatur. Hjernen overreagerer på stimuli som varme, anstrengelse og stress, og sender ut for mye nervesignaler til svettekjertlene. Svettekjertlene blir overstimulert og produserer derfor for mye svette.

Vi skiller mellom to typer hyperhidrose: Primær hyperhidrose og generalisert hyperhidrose.

Primær hyperhidrose, ofte idiopatisk fokal svette (ukjent årsak), er den vanligste typen. Den er ufarlig og skyldes ingen bakenforliggende sykdom. Tilbøyeligheten til denne type overdreven svetting er arvelig og plagene har en tendens til å begynne i ungdomsårene, men mange forteller at de har vært plaget hele livet. Områder som typisk rammes er armhuler, hender, ansikt, hodebunn, bryst, rygg, lyske/rumpe eller fotsåler. Områdene rammes symmetrisk.

Sekundær hyperhidrose er mindre vanlig, og skyldes ofte en bakenforliggende sykdom. Det kan være metabolsk-, endokrin-, nevrologisk, kreft-  og/eller infeksjonslidelser hvor overdreven svetting er et symptom på sykdom.
Svettingen er typisk mer generalisert over hele kroppen. Ved mistanke om sekundær hyperhidrose kreves det en grundig utredning i tillegg til at svetteplagene kan behandles på samme måte som ved primær hyperhidrose.

Omtrent 150.000 nordmenn er plaget med overdreven svetting.

Det kan være svært sjenerende, ubehagelig og gå utover både selvbildet og livskvaliteten til den som er rammet. Svettelukt og flekker på klærne føre til et sosialt og et praktisk problem.  Mengden svetteproduksjon og plagene som oppleves varierer, og er verre hos noen enn andre. Tilstanden kan ramme alle, uavhengig av alder og kjønn.

Slik behandles hyperhidrose

Lokalbehandling med aluminiumklorid

Dette er førstevalget ved overdreven svetting, og kan ofte være tilstrekkelig dersom behandlingen gjennomføres korrekt.

Det finnes ulike varianter å få kjøpt på apoteket, og hvilken du bør velge avhenger av hvor på kroppen du svetter.

Vi anbefaler at behandlingen gjøres om kvelden. Dusj og tørk deg godt. Smør deretter middelet på i et tynt lag over område med økt svetting. Vask av middelet om morgenen. Gjenta behandlingen hver kveld i 5 dager. Deretter anbefales vedlikeholdsbehandling med påføring 2 faste dager i uken. Eventuell irritasjon av huden som følge av behandlingen kan dempes med reseptfri Hydrokortison 1% krem brukt i noen dager.

Kirurgi

Dette kan vurderes hvis de andre behandlingsalternativene ikke gir god nok effekt, og er særlig aktuelt ved svette i hender, ansikt eller hodebunn. Denne behandlingen vil gi umiddelbar effekt og er permanent, men kan gi økt svette andre steder på kroppen.

De andre ikke-medikamentelle alternativene vil bli vurdert og diskutert med deg som et alternativ alene eller i kombinasjon, alt avhengig av hvor du svetter, hvor mye du svetter og hvilke behandlinger som har hatt effekt eller ikke.

Iontoforese

Dette er et annet godt valg for pasienter med fot- og håndsvette, sammen med lokalbehandling med aluminiumklorid. Iontoforese innebærer å tilføre huden på hender og/eller føtter svak elektrisk strøm i vannfylt kar. Du kan ikke få iontoforese-behandling under graviditet, hvis du har epilepsi, har innlagt pacemaker eller proteser av metall.

Injeksjonsbehandling med botulinum toxin A

Dette er en effektiv lokal behandling mot overdreven svette, hvis lokalbehandling med aluminiumklorid ikke har god nok effekt. Botulinum toxin A hemmer eller blokkerer nervesignalene som overstimulerer svettekjertlene. Så lenge nervene er blokkert av botulinumtoxin vil svetteproduksjon og utskillelse «skrus av» helt eller delvis i det behandlede området. Dette er derfor en svært effektiv og trygg behandling, og de fleste blir helt tørre i løpet av få dager. Botulinumtoksin kan ikke fjerne svettingen permanent. Varigheten av blokaden varierer med hvilket område som behandles. Lengst varer effekten i armhulen, ofte opp mot 8-12 måneder. Etter det må behandlingen gjentas. Ved gjentatte behandlinger kan effekten holde lengre og lengre.

Behandlingen foregår ved at små mengder botulinumtoksin injiseres rett under huden i mange små stikk med en tynn nål i området med overdreven svetting.

Behandlinger mot svette

Armhuler
 • Behandlingen tar ca 15 minutter. Det er en lite smertefull prosedyre og du kan gå tilbake på jobb eller skole etter behandlingen. Effekten kommer etter timer til få dager og varer hos de fleste i 9-12 måneder. Behandlingen koster kr. 1425.- eks. medisin
Ansikt
 • Behandlingen tar ca 15 minutter. Det er en lite smertefull prosedyre og du kan gå tilbake på jobb eller skole etter behandlingen. Effekten kommer etter få dager og varer hos de fleste i 6-8 måneder. Behandlingen koster kr. 1425.- eks. medisin
Hender
 • Behandlingen tar ca 30 min. Ofte vil en kombinasjonsbehandling gi best effekt. Injeksjonsbehandling i hender gjøres med bedøvelse. Effekten er ikke like god som under armhuler og varer i ca 4-6 mnd. Behandlingen koster kr. 2500.- eks. medisin
Føtter
 • Behandlingen tar ca 45 min. Ofte vil en kombinasjonsbehandling gi best effekt. Injeksjonsbehandling i føtter gjøres med bedøvelse. Effekten er ikke like god som i hender og varer i ca 4-6 mnd. Behandlingen koster kr. 2500.- eks. medisin
Illustrasjon av kvinne til Omega Helses side om svettebehandling hyperhidrose

Forberedelse til time

Før første avtale kan det være lurt å tenke gjennom følgende spørsmål:

 • Har noen i din nærmeste familie noen gang hatt lignende symptomer?
 • Slutter du å svette når du sover?
 • Hvilke medisiner og kosttilskudd tar du regelmessig?
 • Har symptomene dine fått deg til å unngå sosiale situasjoner eller aktiviteter?

Hva vil legen spørre om?

 • Når begynte den kraftige svettingen?
 • Hvor på kroppen skjer det?
 • Har symptomene dine vært kontinuerlige eller sporadiske?
 • Hva, om noe, ser ut til å forbedre symptomene dine?
 • Hva, om noe, ser ut til å forverre symptomene dine?
 • Påvirker svettingen dine daglige aktiviteter?
 • Forekommer svettingen symmetrisk på begge sider av kroppen?

Vanlige spørsmål

Kan jeg få denne behandlingen hvis jeg er gravid eller ammer?

Nei, effekten av virkestoffet på fostre og spedbarn er uavklart. Derfor behandles ikke gravide eller ammende.

Dekkes svettebehandling av blå resept?

Delvis, men det avhenger av hvor problemet sitter og hvilken behandling som gjennomføres. En konsultasjon hos spesialist vil hjelpe deg å avklare om du kan søke om å få blå resept.

Trygg og individuell oppfølging

Omega Helse bruker Helseboka for timebestillinger. Når du klikker på bestillingsknappen, kommer du til en oversiktsside over våre fagfelt. Derfra finner du behandlere, behandlingstilbud og ledige timer.

Illustrasjon av kalender som viser timebestilling hos Omega Helse
Illustrasjon av kvinne og dollartegn til prisliste for Omega Helse

Våre priser

Vi gjør alltid en individuell vurdering når det gjelder valg av behandlingsmetode og behov for ytterligere utredning. Derfor kommer du alltid til en konsultasjonstime først for å vurdere hva som er best for deg. Dersom injeksjonsbehandling er aktuelt og kriteriene for å få medisinen på blå resept er oppfylt, søker vi Helfo om individuell refusjon allerede første time. Du vil få svar samme dag. Dersom kriteriene for blå resept ikke er oppfylt, vil du få hvit resept på medisin. Vi avtaler så ny time til selve behandlingen.